Мит: Честота на смяна на маслото

Мит: Честота на смяна на маслото

Митовете около това на колко километра се сменя моторното масло, така нареченото “време за обслужване” са наистина много. Не е изключено да сте чували съвети – “маслото се сменя на 10 000 километра, на 12 000 километра” и т.н. Истината е, че обслужването много зависи от автомобила и вида на маслото (синтетичнополусинтетично или минерално). Повечето по-нови коли дори изискват смяна на маслото над 12 – 15 хиляди километра.


Споменатите 10 хиляди километра пробег се считаха за еталон, за това кога трябва да се направи обслужване, но редом с автомобилите и самите смазващи течности се развиха страшно много, което позволява изминаването на по-голям пробег преди смяна.

Заключение: Придържайте се към предписанията на производителя. Ако разполагате с автомобил от по-висок клас или по-нов като година на производство, то изчакайте неговата индикация за обслужване. Няма точен брой километри, който да е еднакво приложим при всички превозни средства – не се доверявайте на съвети с изтекъл срок на годност.

Назад към блога